Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W codziennej diecie musisz rezygnować z tak popularnych produktów jak mleko, jajka czy masło? To wcale nie znaczy, że desery nie są dla Ciebie! Właśnie dla osób na diecie eliminacyjnej mamy specjalny przepis na wegańskie muffiny. Nie znajdziesz w nich składników często występujących w tego typu wypiekach. My zamieniliśmy je na inne produkty, które mogą pojawić się w Twojej diecie. Nie przegap przepisu na nasze wegańskie muffiny czekoladowe.
Wegańskie babeczki dla fanów słodkości
Wegańskie wypieki mogą wydawać się skomplikowane, głównie ze względu na konieczność stosowania zamienników popularnych składników. Ale to tylko pozory. Co powiesz na proste, wegańskie muffiny, które zrobisz w 4 krokach? Ich przygotowanie nie różni się od przygotowania klasycznych babeczek. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu naczyń i przez chwilę mieszać. Potem masę wykładamy do foremek na muffinki (do ¾ ich wysokości) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Nasze wegańskie muffiny czekoladowe powinny być gotowe po ok. 20-25 minutach pieczenia. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
Wymieszaj mleko sojowe, mus jabłkowy, olej i płatki owsiane. Odstaw masę na ok. 10 minut.
W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i sól. Dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe, ciemną czekoladę. Na końcu dodaj mieszankę mokrych składników. Całość dobrze wymieszaj.
Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do nich ciasto (do ok. ¾ wysokości). Wstaw do piekarnik i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.