Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykluczenie mięsa z diety jest wyborem coraz to większej ilości osób. Co ciekawe, nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez soczystych kawałków mięsa, chętnie próbują wegetariańskich nowości. Jednocześnie wege burgery z ciecierzycy mogą budzić dość mieszane uczucia. Burgery z cieciorki to wspaniały pomysł na wegetariański obiad, który dodatkowo może przekonać do siebie nawet największych fanów mięsa!
Burgery z cieciorki - proste i szybkie w przygotowaniu
Burger wegański z ciecierzycy może wydawać się jednym, z bardziej skomplikowanych przepisów. Jednak jak można się przekonać na stronie: https://www.gardengourmet.pl/przepis/burger-w-slodkiej-bulce-z-marynowana-cebula, przysmak ten możemy przygotować w kilka chwil, w różnych odsłonach. Wege burgery z ciecierzycy możemy podawać z takimi dodatkami, które najbardziej przemawiają do naszych preferencji smakowych, a tradycyjny przepis możemy interpretować na wiele sposobów. Niezależnie od wersji, którą wybierzemy, kluczem do sukcesu staje się kotlet z ciecierzycy, który przygotujemy w około 5 minut! Tylko tyle potrzeba, by burger z cieciorki zagościł na naszym stole!
Burger wegetariański z ciecierzycy - danie na każdy dzień i na specjalne okazje!
Burger wegetariański z ciecierzycy to danie, które możemy przygotować dokładnie wtedy, kiedy mamy na to ochotę! Można je serwować w formie smakowitego i oryginalnego obiadu, aczkolwiek równie dobrze sprawdzą się one jako pożywna kolacja. Co więcej, burgery z cieciorki możemy przygotować podczas ogrodowego przyjęcia w formie grilla, a goście z pewnością będą ich smakiem pozytywnie zaskoczeni. Wege burgery z ciecierzycy możemy przygotować także "na zapas" i zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy!
Z czym podawać burgery z cieciorki?
Burger z cieciorki nie różni się zbyt wiele od klasycznego burgera, szczególnie jeśli chodzi o formę jego podania. Możemy więc bez obaw przygotować do niego chrupiące frytki z dodatkiem ketchupu. Jeśli jednak chcemy, by nasze danie prezentowało się oryginalnie i apetycznie, to do przygotowania frytek wykorzystajmy słodkie ziemniaki - czyli bataty. Możemy wcześniej pokroić je w słupki i zamarynować w oliwie i ziołach. Dzięki temu zyskają sobie one niepowtarzalny aromat i świetnie uzupełnią smak wegetariańskich burgerów z cieciorki.
Ciecierzycę odsącz.
Kolendrę posiekaj razem z natką pietruszki.
Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zmięknie.
Ciecierzycę zmiel lub zmiksuj.
Dodaj posiekaną zieleninę, Maggi, cebulę, kumin i tymianek.
Pietruszkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie zbyt luźna, dodaj bułkę tartą.
Z masy formuj płaskie kotlety.
Usmaż je na patelni z dodatkiem tłuszczu lub piecz w piekarniku przez 20-30 min w temperaturze 180˚C.