Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aby przygotować tę pyszną grochówkę, musimy pamiętać, aby fasolkę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Można wtedy zacząć - marchewkę, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać namoczoną fasolką oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dodać zielony groszek.
Całość doprawić kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Na zakończenie zupę zmiksować (ten krok można pominąć, jeśli lubicie warzywa w całości).
Podawać z fantazyjnym kleksem śmietany. Wegetariańska grochówka z fasoli mung doskonale smakowała będzie też z groszkiem ptysiowym.