Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poniższy przepis na listę ulubionych powinni dodać wszyscy zabiegani rodzice, których pociechy lubią od czasu do czasu pogrymasić przy stole. Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w garnku, masz zwykle w swojej lodówce. Otwórz ją już teraz, w trakcie czytania przepisu, i przekonaj się, że mam rację! :)
Podstawą tej zupy jest wywar. Ważne zatem, aby przyrządzić go ze świeżych i aromatycznych warzyw. Przepis jest wegetariański, więc w garnku nie wyląduje tym razem mięso. Najmłodsi uwielbiają zupę neapolitańską ze jej kremową konsystencję i delikatny smak.
W naszej wersji podawana z makaronem wstążki, warto jednak dodać taki, który dzieciaki lubią najbardziej. Ugotuj, przetestuj i podziel się z nami reakcją Twoich najbliższych. Smacznego!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Poznaj inne propozycje idealne dla najmłodszych domowników!
Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.
Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
Gotowy bulion przecedzić.
Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.
Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.
Zupę serwować z makaronem.