Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś coś na rozgrzanie! W kuchni zaszaleliśmy z azjatyckimi przyprawami, takimi jak kurkuma, pasta curry i kolendra. W efekcie w garnku powstała wyjątkowo aromatyczna wegetariańska zupa tajska, przyrządzona na bazie bulionu warzywnego, z dodatkiem mleka kokosowego. W środku znalazła się duża porcja zdrowych warzyw – szczególnie brokuła i sycący makaron. Oczywiście również w stylu azjatyckim, czyli makaron ryżowy.
Tak przygotowana zupa tajska to propozycja zarówno wegetariańska, jak i bezglutenowa! Na porcję mogą zatem skusić się niemalże wszyscy, bez względu na preferencje żywieniowe. Idealna na spotkanie w gronie przyjaciół.
Z kolendrą podobno jest tak, że albo się ją uwielbia, albo nie można znieść jej smaku. Na szczęście można ją zawsze zamienić na inne świeże zioła! A co jeszcze można zrobić z ziołami? Sprawdź w naszych przepisach:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Krem z papryki z rozmarynem
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Czosnek i imbir obrać, a następnie drobno posiekać.
Z papryczki chilli usunąć pesteczki, posiekać.
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półksiężyce.
Grzyby mung namoczyć w wodzie i pokroić w paseczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekane czosnek, imbir, papryczkę chilli, marchewkę oraz pietruszkę.
Całość doprawić kurkumą i słodką papryką, dodać pastę curry, delikatnie podsmażyć.
Do podsmażonych warzyw dodać różyczki brokuła. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do zupy dodać puszkę pomidorów, grzyby mung oraz mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 min.
Na zakończenie zupę doprawić solą oraz sokiem z limonki.
Makaron ugotować. Kolendrę/pietruszkę posiekać.
Wegetariańska zupa tajska doskonale smakowała będzie podana z makaronem ryżowym, posypana sezamem i świeżą kolendrą/ew. natką pietruszki.