Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.
Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.
Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.