Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli istnieje idealne połączenie składników, to są to kotlety jaglane z kurkami! Chcesz je zrobić? Kasza jaglana przybierze formę kotletów bez większego wysiłku z Twojej strony. Polej kotleciki jaglane pachnącym lasem sosem grzybowym i ciesz się smakiem lata na swoim talerzu. Po krótkim sezonie na kurki możesz wykorzystać mrożone (lub inne ulubione grzyby). Przekonaj się, że wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej są sycące i smakują tak samo dobrze, jak wyglądają! Musisz jednak wiedzieć, że niezwykły smak to ich niejedyna zaleta. Co jeszcze? Przede wszystkim szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie godzina, aby na talerzu Twoim i Twojej rodziny pojawiło się coś wyjątkowego. Dodatkowo przepis na kotlety wegetariańskie z kaszy jaglanej jest tak banalnie prosty, że poradzisz sobie z nim nawet wtedy, jeśli nie masz zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nie wierzysz? Spróbuj i sam(a) się przekonaj!
Wege kotlety z kaszy jaglanej - z czym podać?
Wege kotlety z kaszy jaglanej to wyjątkowy przepis, który sprawdzi się na wiele okazji. Możesz zjeść je jako przekąskę, dodać do obiadu lub podać podczas kolacji. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby zrobić je na jakąś większą uroczystość. Wykwintny lunch? Poznanie teściów? Urodziny córki? Na każdą z tych okazji sprawdzą się wyśmienicie! Możesz podać je jako klasyczny, polski obiad, czyli z ziemniakami i mizerią. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, ułóż kotlety na delikatnej rukoli, dzięki której na talerzu pojawi się więcej koloru i świeżości. Doskonałym pomysłem jest także łączenie ich z pieczonymi warzywami. Możesz zapiec w piekarniku cukinię, bakłażana, paprykę i marchewkę lekko skropioną oliwą z oliwek i położyć na je stole tuż obok wegetariańskich kotletów z kaszy jaglanej.
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej, który pokochasz
To danie nie tylko zdobywa serca wegetarian, ale jest również znakomitą propozycją dla osób, które chcą eksplorować różnorodność smaków w swoim jadłospisie. Szybkość przygotowania, unikalność smaku i uniwersalność kotletów z kaszy jaglanej sprawiają, że stanowi ono doskonały wybór także w przypadku miłośników mięsa - zarówno małych, jak i dużych! Daj się porwać w kulinarno-smakową podróż i odkryj, jak nieziemsko może smakować połączenie zwykłych składników. A jeśli podoba Ci się przepis na kotlety z kaszy jaglanej, sprawdź również naszą propozycję na wegetariański stek. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wegetariańskiej kuchni.
Kaszę jaglaną opłukaj zimną wodą. Odcedź, przełóż do rondla i dodaj 1,25 szklanki wody.
Doprowadź do wrzenia, zgaś płomień i przykryj.
Gotuj kaszę na małym ogniu przez około 10 minut, pamiętaj o regularnym mieszaniu. Następnie zgaś płomień, posól, dodaj Przyprawę MAGGI, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
Pod koniec gotowania odkryj pokrywkę i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
Jajka ugotowane na twardo posiekaj jak najdrobniej. Następnie przełóż je do miski, dodaj miękkie masło, wystudzoną kaszę, posiekaną natkę pietruszki a także surowe jajko i prażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Dłońmi zwilżonymi wodą uformuj uformuj płaskie, okrągłe klopsiki, obtocz je w bułce tartej. W razie potrzeby otrzep lekko z nadmiaru bułki.
Klopsiki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu” po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złocisto-brązowy kolor.
Usmażone klopsiki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. WSKAZÓWKA: podawaj polane sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych kurek.