Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.