Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierogi wegetariańskie z soczewicą to przede wszystkim nieoczywista fuzja smaku. Jest oryginalną adaptacją klasycznego dnia, która potrafi zaskoczyć każdego — niezależnie od wieku. W dodatku do ich przygotowania potrzebujesz mniej niż jedną godzinę, co jeszcze bardziej wysuwa je na prowadzenie w walce o miejsce na Twoim stole. Jeśli więc połączenie smaku, szybkości i prostoty przygotowania jest tym, czego szukasz, czas na przygotowanie składników. Ich dokładne miary i ilości znajdziesz powyżej tego tekstu. Na wegetariańskie pierogi potrzebujesz: mąki pszennej, masła, soli, gotowanej czarnej soczewicy, marchewki, pora, pietruszki (warzywa mogą być z rosołu), bułki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, pieczarek, bulionu warzywnego w słoiku WINIARY, sosu sojowego, pieprzu i oleju.
Pierogi wegetariańskie z soczewicą — jak przygotować?
Aby zrobić pierogi wegetariańskie, w pierwszej kolejności musisz przygotować ciasto. W tym celu najlepiej wykorzystaj malakser. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę wody. Następnie całość dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut i pozwól mu wyrosnąć pod przykryciem. W tym czasie zadbaj o farsz. W bulionie wegetariańskim WINIARY ugotuj marchewkę, por i pietruszkę. W osobnym garnku ugotuj soczewicę — również z dodatkiem bulionu WINIARY, a dokładniej jednej łyżki. Następnie wymieszaj ją z warzywami. Kolejny krok to podsmażenie cebuli, czosnku i pieczarek. Grzyby powinny się zarumienić oraz stracić połowę swojej objętości. Kiedy to się stanie, wymieszaj je z wcześniej przygotowanymi warzywami i soczewicą oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz gotowy! Teraz trzeba już tylko rozwałkować ciasto, wciąć z niego niewielkie kółka i zrobić pierogi. Gotuje się je do miękkości w osolonym wrzątku.
Wegetariańskie pierogi — unikalny smak na każdą okazję
Pierogi bez mięsa świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Możesz zjeść je na obiad lub kolację z dodatkiem porcji świeżych warzyw, tłuszczu i białka. Będą również doskonałym daniem na rodzinne przyjęcia — goście z pewnością zachwycą się smakiem. Choć pierogi wegetariańskie z soczewicą najlepiej smakują na ciepło, to nic nie stoi także na przeszkodzie, aby je ostudzić i położyć na desce obok serów. Mogą stać się doskonałą przekąską podczas spotkań towarzyskich. Nie wahaj się więc, tylko wypróbuj to nieziemskie połączenie warzyw i pszennego ciasta. Tym bardziej że większość składników potrzebnych do zrobienia pierogów najprawdopodobniej masz w swoim domu!
Przygotuj ciasto – możesz to zrobić używając melaksera. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę gorącej wodę. Wymieszaj wszystko (widelcem, drewnianą łopatką lub w melakserze), następnie zagnieć ciasto rękami. Odstaw na około 15 minut, pod przykryciem.
Przygotuj farsz. Ugotuj marchewkę, por i pietruszkę z 1 łyżką bulionu wegetariańskiego WINIARY, by nabrały wyrazistego smaku. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę z 1 łyżką bulionu WINIARY.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i smaż aż stracą połowę objętości i się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj do nich cebulę i czosnek.
Wymieszaj ze sobą soczewicę, warzywa i grzyby. Dopraw majerankiem, sosem sojowym i pieprzem do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij z niego niewielkie kółka (np. przy pomocy szklanki). Na każdym z nich ułóż trochę farszu, złóż na pół i zagnieć brzegi.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.