Pierogi wegetariańskie z soczewicą to przede wszystkim nieoczywista fuzja smaku. Jest oryginalną adaptacją klasycznego dnia, która potrafi zaskoczyć każdego — niezależnie od wieku. W dodatku do ich przygotowania potrzebujesz mniej niż jedną godzinę, co jeszcze bardziej wysuwa je na prowadzenie w walce o miejsce na Twoim stole. Jeśli więc połączenie smaku, szybkości i prostoty przygotowania jest tym, czego szukasz, czas na przygotowanie składników. Ich dokładne miary i ilości znajdziesz powyżej tego tekstu. Na wegetariańskie pierogi potrzebujesz: mąki pszennej, masła, soli, gotowanej czarnej soczewicy, marchewki, pora, pietruszki (warzywa mogą być z rosołu), bułki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, pieczarek, bulionu warzywnego w słoiku WINIARY, sosu sojowego, pieprzu i oleju.
Pierogi wegetariańskie z soczewicą — jak przygotować?
Aby zrobić pierogi wegetariańskie, w pierwszej kolejności musisz przygotować ciasto. W tym celu najlepiej wykorzystaj malakser. Do mąki dodaj roztopione masło lub olej, sól i szklankę wody. Następnie całość dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut i pozwól mu wyrosnąć pod przykryciem. W tym czasie zadbaj o farsz. W bulionie wegetariańskim WINIARY ugotuj marchewkę, por i pietruszkę. W osobnym garnku ugotuj soczewicę — również z dodatkiem bulionu WINIARY, a dokładniej jednej łyżki. Następnie wymieszaj ją z warzywami. Kolejny krok to podsmażenie cebuli, czosnku i pieczarek. Grzyby powinny się zarumienić oraz stracić połowę swojej objętości. Kiedy to się stanie, wymieszaj je z wcześniej przygotowanymi warzywami i soczewicą oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz gotowy! Teraz trzeba już tylko rozwałkować ciasto, wciąć z niego niewielkie kółka i zrobić pierogi. Gotuje się je do miękkości w osolonym wrzątku.
Wegetariańskie pierogi — unikalny smak na każdą okazję
Pierogi bez mięsa świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Możesz zjeść je na obiad lub kolację z dodatkiem porcji świeżych warzyw, tłuszczu i białka. Będą również doskonałym daniem na rodzinne przyjęcia — goście z pewnością zachwycą się smakiem. Choć pierogi wegetariańskie z soczewicą najlepiej smakują na ciepło, to nic nie stoi także na przeszkodzie, aby je ostudzić i położyć na desce obok serów. Mogą stać się doskonałą przekąską podczas spotkań towarzyskich. Nie wahaj się więc, tylko wypróbuj to nieziemskie połączenie warzyw i pszennego ciasta. Tym bardziej że większość składników potrzebnych do zrobienia pierogów najprawdopodobniej masz w swoim domu!
jacekJACUS