Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kociołek rozgrzewam nad ogniskiem.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju w mocno rozgrzanym kociołku, dodaję pokrojony w paski boczek. Dodaję pokrojone w grubą kostkę mięso – olej musi być mocno rozgrzany, żeby mięso pozostało soczyste w środku.
Podlewam winem tak, aby przykryło mięso i gotuję około 1,5 godziny, dolewając wino jeszcze ze dwa razy. Gdyby wyparowało za dużo płynu, można podlewać bogracz gorącą wodą. Podczas gotowania staram się utrzymać zawartość kociołka na lekkim wrzeniu, żeby za mocno się nie gotował.
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek drobno posiekanej papryczki chili, a po kolejnych 30 minutach – pokrojoną w paski paprykę. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem, dodaję kminek.
Gotuję jeszcze około pół godziny, dodaję 10 minut przed końcem gotowania pomidory z puszki w kawałkach.
Podaję zaraz po przyrządzeniu.