Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Węgorz z patelni to danie, w którym delikatność mięsa ryby doskonale współgra z pikantnym, wyrazistym akcentem chili i aromatycznych przypraw. Przygotuj je i szybko przenieś się w świat potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Wypróbuj nasz przepis, który odkryje przed Tobą nowe smaki.
Węgorz smażony dla fanów rybnych potraw
Smażony węgorz to jedno z tych dań, które łączy w sobie delikatność i intensywność smaku. Węgorz charakteryzuje się miękkim, białym mięsem, które świetnie sprawdzi się do przygotowania na patelni. Chilli, czosnek i imbir dodają rybie nieco ognistego charakteru. Węgorza należy dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zamarynować w przyprawach. Gdy ryba będzie przechodzić smakami marynaty, przygotuj sos, podsmażając niezbędne składniki. Po kilkunastu minutach dodaj na patelnię rybę oraz gorącą wodę, dzięki temu sos łatwiej pokryje kawałki smażonego węgorza.
Tak przygotowany węgorz z patelni świetnie smakuje z ryżem. Tuż przed podaniem możesz też skropić rybę sokiem z cytryny, co doda daniu więcej świeżości i lekkości. Smacznego!
Włóż węgorza do plastikowej torebki z solą, energicznie potrząsaj, aż węgorz pokryje się solą. Oczyść węgorza, opłucz wodą i sokiem z cytryny, a następnie pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa.
Przygotuj dużą miskę, wymieszaj posiekany czosnek, mieszankę przypraw pięć smaków, MAGGI, kurkumę w proszku, sos ostrygowy, następnie dodaj kawałki węgorza i marynuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj rybę od zewnątrz i od środka, aby mięso było bardziej aromatyczne.
Trawę cytrynową umyj, oczyść chilli, wyjmij nasiona z papryczki i pokrój oba składniki w plasterki. Na patelnię wlej olej, podsmaż trawę cytrynową, chili, posiekaną cebulę, imbir i posiekany czosnek. W tym czasie równomiernie smaż przez chwilę na małym ogniu.
Marynowanego węgorza wrzuć na patelnię z odrobiną wrzącej wody. Podgrzewaj, aż woda odparuje. Na koniec dodaj posiekane zioła. Ponownie dobrze wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Na talerzu ułóż smażonego węgorza z trawą cytrynową i chili i podawaj na gorąco z ryżem. Całość możesz skropić sokiem z cytryny.