Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
<b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.