Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Omlet to danie, które zagościło na dobre w wielu, europejskich kuchniach. W towarzystwie sera pleśniowego przygotowują go Francuzi, zaś Niemcy lubują się w omlecie z dodatkiem specjalnych kiełbasek. Zazwyczaj jest to typowe, szybkie śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Jednocześnie w Polsce również króluje omlet, aczkolwiek jest on przygotowywany w wersji "na słono" w nieco wiejskim stylu! Omlet na boczku to fenomenalna interpretacja najbardziej klasycznego przepisu, który obecnie bije prawdziwe rekordy popularności. Jest to danie pożywne, a dodatkowo - jeśli tylko zostanie odpowiednio przygotowane - pozwala nacieszyć oczy różnorodnymi kolorami. Taki omlet z boczkiem i warzywami może przygotować każdy z nas. Nie ma tu znaczenia, czy mamy rozwinięte umiejętności kulinarne czy też nie. Wystarczą chęci!
Omlet na boczku z warzywami - przepis na śniadanie, obiad a także przekąskę!
Przygotowywanie klasycznego omletu może się nam kojarzyć wyłącznie ze zdrowym śniadaniem. Jeśli jednak zdecydujemy się na puszysty omlet z boczkiem w wersji wytrawnej, wówczas danie to staje się znacznie bardziej uniwersalne. Możemy faktycznie zaserwować je w formie sycącego śniadania, ale także sprawdzi się jako oryginalny pomysł na obiad lub na szybką przekąskę. Co więcej, omlet na boczku możemy spokojnie przechowywać w lodówce i potraktować go jako danie idealne "na drugi dzień", kiedy brakuje nam pomysłu na obiad.
Puszysty omlet z boczkiem - jak zadbać o jego puszystość?
Puszysty omlet z boczkiem wydaje się być dość trudny w przygotowaniu. Prawdą jest, że w procesie smażenia rozbełtane jajka po prostu "opadają". Nadal są smaczne, jednak względy wizualne mogą w tym momencie nieco ucierpieć. Co więc staje się kluczem do uzyskania maksymalnej puszystości omletu? Otóż możemy zdecydować się na uprzednie, delikatne ubicie jajek z dodatkiem soli. Zadbajmy o to, by piana, która powstanie była względnie sztywna, a następnie przelejmy ją na patelnię i smażmy z obu stron.
Omlet na boczku z dodatkiem warzyw - jak można go urozmaicić?
Omlet z boczkiem i warzywami jest daniem, które powstaje z tego, co akurat mamy w naszej kuchni. Dobór warzyw jest tu więc całkowicie dowolny. Niemniej jednak, śmiało możemy zrezygnować z boczku, jeśli zależy nam na wersji wegańskiej. Co więcej, pod koniec smażenia możemy dodać na powierzchnię omletu starty, żółty ser, co z pewnością podkreśli jego smak. Pamiętajmy także o skomponowaniu ulubionych przypraw - ziołowych lub pikantnych.
Paprykę, cebulę, pomidory i boczek pokrój w kostkę.
Na patelni podsmaż na maśle cebulę aż zrobi się lekko rumiana.
Dodaj boczek oraz paprykę i smaż chwilę.
W osobnej miseczce wymieszaj jajka z Maggi oraz pieprzem.
Do smażonych warzyw dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż jeszcze chwilę.
Całość zalej jajkami i smaż na średnim ogniu aż omlet będzie w połowie ścięty.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smaż jeszcze chwilę.
Omlet podawaj złożony na pół, posyp szczypiorkiem.