Omlet to danie, które zagościło na dobre w wielu, europejskich kuchniach. W towarzystwie sera pleśniowego przygotowują go Francuzi, zaś Niemcy lubują się w omlecie z dodatkiem specjalnych kiełbasek. Zazwyczaj jest to typowe, szybkie śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Jednocześnie w Polsce również króluje omlet, aczkolwiek jest on przygotowywany w wersji "na słono" w nieco wiejskim stylu! Omlet na boczku to fenomenalna interpretacja najbardziej klasycznego przepisu, który obecnie bije prawdziwe rekordy popularności. Jest to danie pożywne, a dodatkowo - jeśli tylko zostanie odpowiednio przygotowane - pozwala nacieszyć oczy różnorodnymi kolorami. Taki omlet z boczkiem i warzywami może przygotować każdy z nas. Nie ma tu znaczenia, czy mamy rozwinięte umiejętności kulinarne czy też nie. Wystarczą chęci!
Omlet na boczku z warzywami - przepis na śniadanie, obiad a także przekąskę!
Przygotowywanie klasycznego omletu może się nam kojarzyć wyłącznie ze zdrowym śniadaniem. Jeśli jednak zdecydujemy się na puszysty omlet z boczkiem w wersji wytrawnej, wówczas danie to staje się znacznie bardziej uniwersalne. Możemy faktycznie zaserwować je w formie sycącego śniadania, ale także sprawdzi się jako oryginalny pomysł na obiad lub na szybką przekąskę. Co więcej, omlet na boczku możemy spokojnie przechowywać w lodówce i potraktować go jako danie idealne "na drugi dzień", kiedy brakuje nam pomysłu na obiad.
Puszysty omlet z boczkiem - jak zadbać o jego puszystość?
Puszysty omlet z boczkiem wydaje się być dość trudny w przygotowaniu. Prawdą jest, że w procesie smażenia rozbełtane jajka po prostu "opadają". Nadal są smaczne, jednak względy wizualne mogą w tym momencie nieco ucierpieć. Co więc staje się kluczem do uzyskania maksymalnej puszystości omletu? Otóż możemy zdecydować się na uprzednie, delikatne ubicie jajek z dodatkiem soli. Zadbajmy o to, by piana, która powstanie była względnie sztywna, a następnie przelejmy ją na patelnię i smażmy z obu stron.
Omlet na boczku z dodatkiem warzyw - jak można go urozmaicić?
Omlet z boczkiem i warzywami jest daniem, które powstaje z tego, co akurat mamy w naszej kuchni. Dobór warzyw jest tu więc całkowicie dowolny. Niemniej jednak, śmiało możemy zrezygnować z boczku, jeśli zależy nam na wersji wegańskiej. Co więcej, pod koniec smażenia możemy dodać na powierzchnię omletu starty, żółty ser, co z pewnością podkreśli jego smak. Pamiętajmy także o skomponowaniu ulubionych przypraw - ziołowych lub pikantnych.