Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla miłośników zup typu "pyszności-rozmaitości" - Żurek WINIARY jako żurek wiejski. Grzybowy żurek wiejski z kiełbasą ugotujemy go na aromatycznym wywarze z suszonych grzybów, z dodatkiem podsmażanej białej kiełbasy z cebulą, grzybami i plasterkami kiełbasy polskiej. Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą do smaku czosnkiem i majerankiem i zajadamy na lunch lub obiad z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.
Grzyby namocz na parę godzin.
Ugotuj je w 1/2 litra wody.
Wyjmij je, ostudź i pokrój. Wywar zachowaj.
Słoninę wytop.
Pokrój w kostkę białą kiełbasę i cebulę i dodaj na patelnię - całość podsmaż.
Żurek dokładnie rozprowadź w 0,5 litra zimnej wody i dodaj do wywaru grzybowego. Zagotuj.
Do zupy dodaj zawartość patelni oraz grzyby.
Kiełbasę polską pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec obierz czosnek, przeciśnij go przez praske i dodaj do zupy.
Żurek możesz udekorować natką pietruszki.