Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym z pewnością spodobają się dzieciom – babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych, ale także ich kubki smakowe. Babeczki majonezowe smakują świetnie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: cukierkami, kawałkami ulubionej czekolady i laską wanilii.
Muffinki wielkanocne polecamy przygotowywać z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który sprawi, że będą one wyjątkowo pulchne. Polecamy podawanie wielkanocnych babeczek ze schłodzonym kremem – wtedy smakują najlepiej!
Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka jajek od białek.
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż się rozpuści.
Do piany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY i żółtka. Delikatnie wymieszaj.
Do otrzymanej masy stopniowo wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając. Następnie dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
Foremki do pieczenia babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 25 minut.
Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnik spożywczy, a nawet podzielić krem na kilka części i nadać im różne kolory. Gotowy krem odstaw do lodówki na pół godziny.
Na ostudzone babeczki nałóż porcje kremu (najlepiej szprycą) i udekoruj je: uszka króliczków zrób z ulubionych ciastek, oczka i noski z czekoladowych drażetek, a wąsy z pociętej na cienkie paseczki laski wanilii.