Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Żurek rozmieszać w 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody i odstawić na parę minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Do mięsa mielonego wsypać tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przygotowany żurek, wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa rodzaje pasków: szersze (4 cm) i węższe (2 cm). Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia o wymiarach blachy, której będziemy piec mięso. Na papierze z pasków ułożyć na przemian (szerszych i węższych) "gwiazdę".
Z mięsa uformować kulę. ułożyć ją na środku tejże "gwiazdy". W mięsnej kuli zrobić pięścią w miarę głęboki dołek. Obłożyć mięso paskami ciasta, tak aby powstał "koszyczek". Delikatnie zlepić na środku.
Roztrzepać żółtko, posmarować paski ciasta i oprószyć sezamem. Tak przygotowaną pieczeń wraz z papierem przenieść na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min. W trakcie pieczenia aby ciasto się za mocno nie przypiekło nakryć folią aluminiową.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pieczarki ok. 3 min. 10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie "koszyczka" .
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i z dowolną surówką. Posypać zieloną pietruszką. Smacznego.