Większość z nas docenia sobie
dania jednogarnkowe. Nie tylko są one dość proste w przygotowaniu, ale także nie musimy poświęcać wiele czasu na zmywanie po naszej uczcie. Wobec tego, jedną z lepszych propozycji na smakowity obiad staje się pieczona wieprzowina z ziemniakami. Danie to zadowoli z pewnością każdego mięsożercę - zarówno tego dużego, jak i tego najmłodszego. Nic bowiem nie smakuje lepiej niż soczyste kawałeczki mięsa w aromantycznym sosie, z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i ewentualnie także innych warzyw. Z pewnością warto ten
pomysł na obiad przygotować we własnym domu i samodzielnie się o tym przekonać.
Wieprzowina z pieczarkami i ziemniakami - jednogarnkowe danie na każdą okazję
Wieprzowina z pieczarkami i ziemniakami to danie, które można przygotować w prosty sposób, a co więcej, potrzebne nam będzie do tego jedynie jedno, żaroodporne naczynie. Opcjonalnie, możemy wykorzystać także specjalną torebkę do pieczenia, którą po użyciu wystarczy wyrzucić. Uprzednio, wystarczy jedynie pokroić wieprzowinę w cienkie paski, pieczarki w plasterki, a ziemniaki w dużą kostkę. Pamiętajmy także o tym, by odpowiednio doprawić mięso, a nawet wcześniej je zamarynować. Sprawi to, że wieprzowina będzie miękka i przesiąknięta smakiem oraz aromatem. Wieprzowina z pieczarkami i ziemniakami powinna spędzić w piekarniku około 30-40 minut. Po tym czasie wystarczy sprawdzić, czy mięso jest miękkie i soczyste, a następnie wyłożyć porcję na talerz.
Wieprzowina z ziemniakami - w jaki sposób można urozmaicić przepis?
Nie da się ukryć, że pieczona wieprzowina z pieczarkami i ziemiankami to kompletne danie obiadowe. Wydaje się, że nie trzeba więc nic więcej, by cieszyć się pełnią smaku. Jednocześnie, jeśli mamy na to ochotę, możemy zdecydować się na nieco inną interpretację tego przepisu. Wieprzowina z ziemniakami i pieczarkami może zostać wzbogacona o inne, sezonowe warzywa. Świetnie sprawdzi się tu marchewka pokojona w talarki, papryka pokrojona w paseczki, a nawet i cebula. Dodatkowo, możemy podawać to danie z bukietem surówek. Z wieprzowiną będzie się świetnie komponowała mizeria, a także piklowane warzywa, które także przygotujemy samodzielnie jako przetwory. Jeśli chcemy pokusić się o nieco pikantniejszy smak, wówczas dobrze będzie zamarynować mięso wcześniej w marynacie z papryczki chilli, musztardy oraz oliwy. Sprawi to, że wieprzowina będzie wyjątkowo soczysta oraz aromatyczna. Postawmy więc na kreatywność.