Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szalotkę, ząbki czosnku oraz imbir obrać i drobno posiekać.
W zależności od preferencji ostrości, z papryczki chilli usunąć część lub wszystkie pestki, drobno posiekać.
Na dnie garnka rozgrzać olej sezamowy, zeszklić na nim przygotowane, posiekane warzywa
W międzyczasie obrać marchewki i pietruszki. Pokroić w półksiężyce i dorzucić do szklonych warzyw. Chwilkę przesmażyć i całość zalać 1,2 l wody.
Gotować na wolnym ogniu. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną mięknąć, dodać pokrojone w paseczki grzyby shitake, pokrojone liście pak choi, pokrojone w półksiężyce łodygi selera oraz krewetki.
Dodać sos sojowy oraz olej z orzechów ziemnych. Gotować jeszcze przez moment. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Wietnamska zupa krewetkowa doskonale smakowała będzie z makaronem, dodatkiem zielonej cebulki dymki, ewentualnie uprażonymi orzeszkami ziemnymi.