Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów to druga zaraz po barszczu czerwonym najczęściej goszcząca zupa na świątecznych stołach.
Bardzo lubię zapach suszonych grzybów. Ten aromat unoszący się w moim domu, to znak, że niedługo święta. Na 2-3 dni przed Wigilią moczę grzyby, z których potem piekę drożdżowe paszteciki do barszczu. W tym roku postawiłam , że przełamię rodzinną tradycję i obok obowiązkowego czerwonego barszczu pojawi się też wigilijna zupa grzybowa, ale w nieco innej odsłonie. Zupy nie zabieliłam jak zazwyczaj śmietaną, a gęstym serkiem mascarpone i przygotowałam pyszne, chrupiące chipsy serowe. Można też dodać odrobinę startego sera do zupy.
Moją wigilijną zupę grzybową zagęściłam chlebem razowym, bo nie przepadam za zupami zagęszczanymi mąką. Kilka kromek chleba pokruszonych w rozdrabniaczu lub pokrojonych na maleńkie kawałki sprawi, że miseczka zupy będzie nie tylko lepiej smakować, ale stanie się sycącą potrawą.
Polecam też wigilijną zupę grzybową w wersji Agatki:
Wigilijna zupa grzybowa
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyły się grzyby (dodamy ją później do zupy), a grzyby płuczemy na sitku.
Opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Kiedy nabierze delikatnie złotego koloru dorzucamy też pokrojone grzyby.
Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy 900 ml zimnej wody. Dodajemy też wodę, w której moczyły się grzyby (u mnie było to ok. 300 ml) oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.
Po tym czasie do zupy dodajemy 2 kostki bulion grzybowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Z kromek chleba odcinamy skórkę, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w malakserze.
Pod koniec gotowania dodajemy chleb do zupy. Najlepiej dodawać partiami mieszając zupę i sprawdzać, czy tak zagęszczona zupa będzie dobra.
Gotową zupę doprawiamy pieprzem ziołowym.
Odlewamy nieco zupy do miseczki i mieszamy z serkiem mascarpone (najlepiej trzepaczką). Wlewamy powoli do garnka z zupą
Zupę grzybową ponownie zagotowujemy i odstawiamy z gazu.
Wigilijną zupę grzybową podajemy z natką pietruszki i chipsami z sera.