Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijna zupa grzybowa zazwyczaj przygotowywana jest z suszonych grzybów. Moja rodzina niestety zdecydowanie woli grzybową z świeżych lub mrożonych grzybów. Suszone grzyby na naszym świątecznym stole pojawiają się w uszkach do barszczu lub drożdżowych pasztecikach.
Powoli wprowadzam się w nastrój świąteczny. Uwielbiam Boże Narodzenie i wszystko co z nim związane. Lubię też tą przedświąteczną krzątaninę w kuchni i te wszystkie aromaty : suszonych grzybów, pierniczków, goździków i pomarańczy przeplatające się z zapachem świeżej choinki. Chciałabym te chwile zatrzymać w swojej pamięci jak najdłużej.
Jeśli szukacie przepisu na zupę wigilijną z suszonych grzybów, to zachęcam do skorzystania z przepisu Agatki zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Dymki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 2 łyżkach masła.
Grzyby rozmrażamy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli dymki z 1 łyżką masła. Smażymy tak długo aż z grzybów odparuje cały sok.
Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone listki czosnku niedźwiedziego.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i kozieradką.
Nieco zupy odlewamy do miseczki i mieszamy ją z śmietanką. Tak przygotowaną wcześniej śmietanę dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając.
Łazanki gotujemy w osobnym garnku.
Do miseczek nakładamy ugotowane łazanki, wlewamy porcję zupy i obficie posypujemy posiekaną pietruszką i tymiankiem.