Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone owoce płuczę na sicie, przekładam do niedużego garnka i zalewam gorącą przegotowaną wodą. Odstawiam na około 2 godziny.
Pomarańczę dokładnie szoruję pod strumieniem gorącej wody, po czym parzę wrzątkiem i kroję w plasterki (4 plasterki, resztę można wysuszyć na grzejniku lub w piekarniku i wykorzystać jako świąteczne ozdoby albo po prostu zjeść).
Dodaję do garnka 3-4 plasterki i zagotowuję.
Dodaję korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii, 3 goździki i gotuję na małej mocy płyty przez 20-30 minut.
Pod koniec gotowania wyciągam z garnka korę cynamonu.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w 3 łyżkach zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję i dodaję łyżkę miodu.
Zupę można jeszcze dosłodzić do smaku, na przykład cukrem trzcinowym.