Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć dla mnie kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony z uszkami, w wielu polskich domach zasiadamy nie do barszczu czerwonego, ale do zup grzybowych, czasem rybnych, a nawet do wigilijnego barszczu białego!
Wigilijny barszcz biały grzybowy moim zdaniem właśnie grzybom zawdzięcza swój wigilijny charakter. I jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Lekko kwaskowy, a jednak grzybowy, bo przygotowany na esencjonalnym wywarze z leśnych grzybów.
Wigilijny barszcz biały grzybowy wydłużył listę zup wigilijnego menu. Wydawać by się mogło, że nie sposób spróbować wszystkich pysznych pozycji z wigilijnej listy, ale ja, dzięki temu, że jadę i do rodziców, i do teściów, co roku mogę zjeść pyszną maminą zupę rybną z lanymi kluseczkami. Barszcz z uszkami jem i tu, i tu. Ale to też mi nie przeszkadza, bo naprawdę uwielbiam barszcz z uszkami. A poza tym inaczej robi barszcz moja mama, a inaczej mama mojego męża, więc naprawdę nie jestem skazana na kulinarną nudę. Zaś w zaciszu mojego domu będzie na mnie czekał wigilijny barszcz biały grzybowy. Z połowy porcji, bo po dwóch wigiliach trudno będzie zjeść więcej 🙂
Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłukuję grzyby na sicie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zalewam grzyby 0,5 l zimnej wody, odstawiam do namoczenia.
Po kilku godzinach wyławiam grzyby, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której się moczyły, pozostawiając odrobinę na dnie (w ten sposób jeśli na grzybach były drobinki piasku, pozostaną na dnie naczynia, w którym grzyby się moczyły). Zagotowuję i gotuję do miękkości.
Po tym czasie znów wyławiam grzyby. Na patelni rozgrzewam masło sklarowane i podduszam na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę.
Grzyby siekam na drobne kawałki, dodaję do cebulki i chwilę smażę.
Barszcz biały rozprowadzam w 1 l zimnej wody, zagotowuję ciągle mieszając.
Dodaję do barszczu grzyby z cebulką. Gotuję 5 minut.
Po zestawieniu barszczu z płyty dodaję zahartowaną kwaśną śmietanę.
Wigilijny barszcz biały grzybowy podaję udekorowany świeżą natką pietruszki.