Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Ser kozi kroimy w kostkę.
Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.