Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kompot wigilijny z suszu to jedna z 12 potraw wigilijnych, jakie podaje się podczas wigilii. Mało kto wie, że ten pyszny napar z suszonych owoców jeszcze nie tak dawno był powszechnie serwowanym do posiłków napojem. Tradycję spożywania tego napoju wprowadzili Łemkowie zamieszkujący rejony Beskidu Niskiego. Przez całe lato zbierali oni przeróżne owoce, które następnie suszyli, aby jesienią i zimą przygotowywać z nich rozgrzewające napoje. Choć kompot z suszu na wigilię nie wywodzi się z naszej tradycji, z przyjemnością spożywamy w tym wyjątkowym dniu.
Kompot wigilijny z suszu- co potrzebujemy, aby go przyrządzić?
Aby przyrządzić tradycyjny kompot wigilijny, potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości suszone owoce. Najlepiej sprawdza się mieszanka moreli, jabłek i śliwek. Niezbędny też będzie cukier oraz Kwasek cytrynowy WINIARY. Żeby uzyskać wyjątkowy smak i aromat domowego kompotu wigilijnego, koniecznie należy też do niego dodać Cukier wanilinowy WINIARY. Co poniektórzy do napoju dodają również goździki. Kompot z suszu najlepiej się prezentuje w wysokich, przezroczystych szklankach. Można go też podawać w kompotierkach.
Kompot z suszu na Wigilię - przepis
Pyszny, aromatyczny kompot z suszu wigilijny przygotowuje się z suszonych owoców. Zanim je ugotujemy, należy je namoczyć, To pozwoli znacznie lepiej oddać ich wyjątkowy smak. Do przygotowania napoju potrzebne będzie około 2 litrów wody. Należy ją osłodzić i zagotować. Do gotującego się płynu wkładamy morele i jabłka i gotujemy je przez około 10 minut. Po upływie tego czasu do kompotu wrzucamy też śliwki. Potrzeba około 5 minut, aby oddały swój aromat i stały się miękkie. Aby tak przygotowany kompot smakował wybornie, należy go jeszcze odpowiednio doprawić.
Czy doprawić kompot wigilijny, aby zachwycał wyjątkowym smakiem?
Susz wigilijny to główny składnik kompotu, jaki serwuje się podczas wigilii. To on nadaje temu napojowi wyjątkowego smaku i aromatu. Aby ten charakterystyczny napar smakował jeszcze lepiej, trzeba go odpowiednio doprawić. Żeby kompot nie był zbyt słodki i bardziej wyrazisty w smaku, koniecznie należy do niego dodać odrobinę Kwasku cytrynowego WINIARY. Niezbędny też będzie Cukier wanilinowy WINIARY, który doda naparowi wyjątkowego smaku. Kompot wigilijny z suszu to jedno z 12 dań, jakie pojawiają się podczas tej wyjątkowej kolacji. Choć nie każdy za nim przepada, warto wypić, choć parę jego łyków. Ten wyjątkowy napój doskonale gasi pragnienie, a przede wszystkim poprawia trawienie. Podczas wigilii będzie więc niezastąpiony!
Zobacz inne pomysły na świąteczne przepisy >>
Owoce namocz.
Zagotuj 2 litry wody z cukrem. Dodaj morele i jabłka. Całość gotuj 10 minut.
Dodaj śliwki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dopraw do smaku Cukrem wanilinowym i Kwaskiem cytrynowym.
Podawaj po ostudzeniu.