Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oto prosty przepis na wiosenną sałatkę, która doskonale smakuje i pozwala wykorzystać produkty, które mogłyby się zmarnować w kuchni.
Jej podstawą jest sałata rzymska, którą podsmażymy. Idealne do takiej obróbki będą lekko zwiędłe liście. Zarumienione na patelni odzyskają chrupkość i sprężystość. Tak przygotowaną sałatę podajemy z domowymi grzankami. Do ich przygotowania warto użyć chleba, który już delikatnie podsycha. Grube pajdy kroimy na kostki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy kaparami, sardynkami lub salsą z przetartego pomidora. Im bardziej przejrzały – tym lepiej. Takie grzanki można doprawiać też ziołami, suszonymi owocami, czy domowym pesto - wedle uznania.
Na koniec najważniejszy składnik – dressing WINIARY. Doskonale podbija smak i wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Dressing winegret z dodatkiem aromatycznych ziół i solą morską sprawi, że zaczniemy częściej mieć ochotę na sałatki. To świetna wiadomość w sezonie, gdy warzywniaki pełne są nowalijek. Smacznego!
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie usmaż przekrojone wzdłuż sałaty rzymskie. Smaż z każdej strony do momentu, aż porządnie się zarumienią. Odstaw na talerz i polej dressingiem Winegret WINIARY.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj kapary, sardynki i starty na tarce pomidor. Smaż całość 2-3 minuty, następnie dodaj chleb pokrojony w duże kostki.