Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w talarki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie.
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.
Dodajemy talarki marchewki, chwilę przesmażamy.
Dodajemy ziemniaki i różyczki brokuła, podlewamy całość wodą tak, aby przykryła warzywa, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.
W tym czasie w 0,3 l wody rozprowadzamy zawartość torebki z Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do wysokiego naczynia przelewamy 2 chochle zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zupę brokułową podajemy udekorowaną listkami tymianku lub innymi ulubionymi ziołami.