Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i ziemniaki obrać. Marchewki być może wystarczy jedynie umyć z ziemi.
Botwinę, brokuła i cukinię dokładnie umyć.
Cebulę drobno posiekać, marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Botwinę posiekać, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, cukinie pokroić w półksiężyce.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę ze szczyptą soli.
Dodać marchewkę, ziemniaki, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Całość krótko podsmażyć i zalać połową bulionu. Gotować przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Po upływie 10 minut, dodać botwinę, różyczki brokuła oraz cukinię. Dolać resztę bulionu i gotować przez kolejne 10 minut - aż warzywa zmiękną.
Na koniec zabielić zupę śmietaną i doprawić obficie solą oraz pieprzem.