Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polecam też :
Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.