Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.
Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.
Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.
W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.
Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.