Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.