Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spód: Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencją przypominało drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek i wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach, tak by papier wystawał ponad formę (dzięki temu łatwo wyciągniesz później sernik z formy). Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Piekarnik schłodź do 140 stopni.
Masa serowa: Do miski pokrusz twaróg, dodaj śmietanę, śmietankę i 3 jajka, wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Możesz też wcześniej zmielić twaróg jeżeli Twój blender nie ma aż takiej mocy. Następnie dodaj pozostałe jajka, cukier, cukier waniliowy i mąki, wszystko jeszcze raz zmiksuj. Wylej na podpieczony, ale zimny spód. Wstaw do piekarnika na 60 do 70 minut. Gdy będzie gotowy, otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
Wierzch: Na wystudzony sernik wyłóż dżem, rozsmaruj go dobrze po całym wierzchu (odłóż trzy łyżki do kremu). Możesz użyć więcej dżemu, jeżeli masz zapas. Przykryj go warstwą herbatników. Wstaw do lodówki. Mascarpone utrzyj z resztą dżemu i cukrem pudrem, wyłóż na warstwę herbatników, a całość posyp pokruszonymi bezami, lekko wciskając je w krem. Schłodź min. 2 godziny. Przed podaniem, ostrym nożem odseparuj sernik od formy, w miejscu, w którym nie było papieru do pieczenia i wyciągnij go za wystający papier. Krój w kwadraty i podawaj :)