Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!