Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć na zupę, która rozgrzeje Cię od środka, a przy okazji przywoła smak włoskich wakacji? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. To nasz przepis na włoską zupę z ciecierzycą i mnóstwem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Taki obiad świetnie sprawdzi się na co dzień albo od święta, gdy chcesz przygotować dla swoich bliskich ciepły, domowy posiłek.
Zupa z ciecierzycą inspirowana Włochami
Jednym ze składników naszej zupy jest ciecierzyca, czyli warzywo znane, lubiane i często wykorzystywane we włoskiej kuchni oraz kuchni śródziemnomorskiej. Najbardziej znaną potrawą, a właściwie przekąska przygotowywaną z ciecierzycy jest hummus, ale to tylko jedno z wielu dań na bazie tego składnika. My dziś wykorzystamy ciecierzycę do przygotowania zupy. Nie zabraknie w niej pomidorów, szpinaku oraz innych warzyw i przypraw. Jeśli chcesz, możesz dodać też swoje ulubione zioła, które podkreślą smak potrawy. Strączki sprawią, że zupa będzie sycąca, ale jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej pożywne i aromatyczne danie, możesz urozmaicić ten przepis, dodając np. pokrojoną szynkę, którą akurat masz w lodówce. To super sposób na wykorzystanie składników, które mamy pod ręką – dzięki temu nic się nie zmarnuje. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste, szybkie i smaczne!
Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Szpinak i czosnek posiekaj.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić. Na końcu dodaj czosnek.
Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i smaż, aż się lekko zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion w kostce WINIARY, ziele angielskie, ciecierzycę, listek laurowy i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy i szpinak. Całość raz jeszcze zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.