Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Powtarzając za mieszkańcami Sycylii: 2 w 1 – pierwsze i drugie danie w jednej misce, czyli w zupie z soczewicy! Zuppa di lentichcie to jedna z najprostszych i jednocześnie najbardziej sycących włoskich zup. Włoska zupa z soczewicy serwowana jest głównie w okresie jesienno-zimowym, a także w czasie świąteczno-noworocznym, i najwyższa pora, aby na stałe zagościła i na naszych, polskich stołach. Zupa z soczewicy to treściwa propozycja, z dużą ilością białka – idealna także dla wegetarian.
Jakie jeszcze zupy można przygotować z dodatkiem wina? Zobacz nasze przepisy:
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z pieczonej cebuli
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Soczewicę porządnie wypłukać i namoczyć (najlepiej przez noc).
Namoczoną soczewicę umieścić w dużym garnku, zalać połową bulionu i gotować na wolnym ogniu.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki. Papryczkę chilli i czosnek pokroić na cienkie plasterki (usuwając wcześniej pesteczki).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozmaryn, oraz przygotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą. Zalać resztą bulionu. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania do zupy z soczewicy dodać pomidory, wino oraz tymianek.
Makron ugotować. Dodać do gotowej zupy.
Zupę z soczewicy podawać oprószoną płatkami parmezanu.