Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wołowina po mongolsku to smaczne, aromatyczne danie, które możesz przygotować na codzienny obiad lub podać jako danie główne na specjalne okazje, np. rodzinne uroczystości czy spotkania ze znajomymi. Jeśli Twoi bliscy lubią wyraziste smaki – to coś w sam raz dla Ciebie i dla nich. Chcesz wiedzieć, jak je zrobić? Zobacz nasz przepis poniżej.
Wołowina po mongolsku dla fanów dań inspirowanych kuchniami świata
Wołowina po mongolsku to danie, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy i soczyste kawałki mięsa. Potrawa ta jest zwykle przygotowywana w woku, co umożliwia szybkie i równomierne smażenie na dużym ogniu. W ten sposób mięso po usmażeniu jest miękkie, soczyste i delikatne. Sos, który powstaje podczas smażenia, jest esencją tego dania – jest gęsty, lśniący, bogaty w smaku, wciągający i idealnie oblepia wszystkie składniki. Jeśli chcesz urozmaicić to danie, dodaj do niego więcej warzyw, np. marchewkę, brokuły, paprykę lub grzyby.
Gotowe danie możesz podawać z ugotowanym makaronem ryżowym lub ryżem – te dodatki świetnie wchłaniają sos i podkreślają wyrazisty smak całej potrawy. Smacznego!
Wołowinę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka. Imbir i czosnek posiekaj.
W misce wymieszaj pokrojoną wołowinę, przyprawę Maggi, sodę oczyszczoną, białko jaja i skrobię ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby soda zadziałała na mięso, zmiękczając je.
W małym rondelku połącz cukier, wodę, sos sojowy i przyprawę Maggi. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw sos na bok.
Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj wołowinę i smaż na silnym ogniu, aż mięso będzie dobrze zrumienione i chrupiące na zewnątrz. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.
Na tą samą patelnię dodaj imbir, czosnek i cebulę. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną i staną się aromatyczne, około 2-3 minut.
Na patelnię dodaj wcześniej usmażoną wołowinę oraz sos. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i pokryje mięso, około 2-3 minut.