Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wołowina Wellington to prawdziwy przysmak dla miłośników mięsnych dań. Potrawa ta wywodzi się z kuchni brytyjskiej, choć znana jest już niemal na całym świecie. Przepis na wołowinę Wellington może zmieniać się w zależności o tego, kto ją przygotowuje – kucharze często urozmaicają bazowy przepis, dodając inne warzywa lub przyprawy.
Polędwica Wellington - wykwintny obiad dla Ciebie i bliskich
Wołowina Wellington to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci Twoich bliskich. To danie w sam raz na specjalne okazje, np. święta czy rodzinne spotkania przy stole. Goście z pewnością chętnie spróbują tego wyjątkowego posiłku. Być może nawet poproszą o dokładkę.
Wołowina Wellington – przepis w kilku krokach
Polędwica Wellington to kawałek wołowiny (najlepiej sprawdzi się polędwica) obłożony podsmażonym farszem grzybowym i zawinięty w ciasto francuskie. Ostatnim etapem jest zapieczenie całości, tak aby polędwica nie była surowa, a ciasto francuskie stało się złociste i chrupiące. Gotową pieczeń możesz podać np. z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY oraz ziemniakami puree i sałatką.
Masz chęć na takie niepowtarzalne danie? Sprawdź ten przepis i zrób to danie razem z nami. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem).
Polędwicę wołową umyj, osusz i dopraw przyprawą do mięs. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni do wystudzenia.
Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu razem z pieczarkami. Zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do pozostałych warzy i duś, aż płyn odparuje. Dodaj pietruszkę, trybulę i majeranek, dopraw do smaku przyprawą do mięsa.
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Ułóż arkusze tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc prostokąt i lekko rozwałkuj. Polędwicę posmaruj wystudzoną masą grzybową, ułóż na cieście francuskim. Ciasto złóż i mocno dociśnij brzegi. Połóż mięso na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu.
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
W rondelku podgrzej wodę, dodaj sos śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY, dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj z sosem śmietanowym.