Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie nawet bez dodatków. Ale gdy chcemy, by krem brokułowy zyskał na wyjątkowości, dodajmy do niego parmezan i podajmy go z kawałkami pieczonego łososia, blanszowanymi różyczkami brokuła i w towarzystwie chrupiących grzanek posmarowanych aromatycznym, czosnkowym masłem. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, ale i smaczne. Polecamy!
Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:
Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.
W rondlu ma maśle szklimy cebulę.
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.
Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.
Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.
Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.
Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.
Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.
Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.
Bułkę kroimy na kromki.
Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.
Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.