Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku podgrzewamy bulion.
Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.