Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Marcin