Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak dużo wysiłku potrzeba, żeby powstało coś tak niesamowitego, jak nachos? Odpowiedź jest prosta — niewiele! Za miejsce powstania tych chipsów uznaje się Meksyk, gdzie zostały one wynalezione troszkę przypadkowo. W pewnym barze wycięto trójkąciki z resztek tortilli, odpowiednio przyprawiono oraz wrzucono na rozgrzany olej. W ten oto banalnie prosty sposób powstały chrupiące oraz przepyszne nachosy, które to robią furorę na każdej imprezie lub spotkaniu ze znajomymi.
Tradycyjne nachosy podawano zapiekane z serem oraz salsą, natomiast z biegiem lat zaczęto nieco eksperymentować oraz udoskonalać formułę tej znakomitej przekąski. Dziś nie wyobrażamy sobie jej bez sera, czy też dipu. W jaki inny sposób można przygotować nachosy na ciepło, aby podkreślić ich smak? Przedstawimy bardzo prosty przepis na nachosy z piekarnika, stanowiące smaczny obiad lub przegryzkę dla każdego fana kuchni meksykańskiej i nie tylko.
Meksyk na talerzu — czyli nachos z serem i nie tylko!
Warto wiedzieć, iż pewne produkty doskonale idą w parze z omawianymi wyżej smażonymi trójkącikami. Zalicza się do nich m.in. cebula, mięso mielone do wyboru oraz fasola, która niezaprzeczalnie jest znakiem rozpoznawczym terenów Meksyku. Cebulę trzeba obrać oraz drobno pokroić. Doda ona znakomitego aromatu do zapiekanych nachosów. Poszatkowane kostki cebuli należy wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem. Tam, w momencie uzyskania złocistego koloru dołożyć mięso mielone oraz odpowiednio przyprawić za pomocą przyprawy do dań meksykańskich, soli i pieprzu. Gdy mięso stanie się ciemnobrązowe, warto dodać odsączone pomidory z puszki oraz czerwoną fasolę. Warzywa nadadzą odpowiedniej miękkości całokształtowi.
Po odpowiednim przygotowaniu mięsa należy zająć się najważniejszym składnikiem — nachosami, które trzeba wyłożyć na blaszce do zapiekania uprzednio zabezpieczonej papierem do pieczenia. Dodane do chipsów przestudzone mięso wraz z resztą składników warto posypać cheddarem po to, aby jeszcze bardziej uwydatnić meksykański klimat nachosów z serem. Danie wystarczy piec przez około 15 minut, aż do roztopienia się sera. W tym celu wystarczy piekarnik nastawiony do 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zaleca się dodanie świeżych, pokrojonych pomidorów, cebuli dymki oraz awokado, które doskonale komponują się z wyrazistym smakiem nachosów z serem i mięsem mielonym. Przyprawienie kolendrą jeszcze bardziej uwydatni końcowy efekt. Oczywiście nie ma nachosów z serem bez odpowiedniego dipu. Jeśli sił do przyrządzenia własnego sosu brak, to warto sięgnąć po gotowy Sos Texicana Ekstra Hot od WINIARY, który to można podawać z limonką dla kontrastu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę na lekko złocisty kolor, a następnie – dodaj mięso, przyprawę do dań meksykańskich i smaż razem, aż mięso będzie ciemnobrązowe.
Dodaj odsączone pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę i duś, aż mięso będzie miękkie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na blasze do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż nachosy. Na nich ułóż przestudzone mięso, a całość – posyp tartym cheddarem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści.
Pomidory i awokado pokrój w kostkę, dymkę i kolendrę posiekaj.
Zapieczone nachos posyp pomidorami i awokado, dymką i kolendrą.
Polej Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY i podawaj z kawałkami limonki.