Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynia to królowa jesieni. Na tle sezonowych warzyw, wyróżnia się jędrnym miąższem i łagodnym smakiem. Przyrządzisz z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie wypieki. Jej kolor nadaje potrawom żywych barw, dlatego sprawdzi się w kremowych zupach albo aromatycznym curry. Połączona z imbirem rozgrzewa, przy mleku kokosowym staje się aksamitna i otulająca. Jak tu jej nie kochać?
Dziś przygotujemy z dyni prostą i szybką zapiekankę, która kryje w sobie moc warzyw, sezonowych dodatków i przypraw. Tym co połączy wszystkie składniki, będzie Pasta do dań z patelni WINIARY z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym.
W zależności od tego co, masz w domu, do zapiekanki dorzuć dowolne strączki (fasolka lub cieciorka), cebulkę, ulubiony ser (najlepiej słony) i jakąś zieleninę. Ciekawym i nieoczywistym dodatkiem będą rodzynki. Jeśli kupisz dużą dynię - z połowy możesz zrobić obiad, z drugiej - zupę lub deser. Do dzieła!
Dynię bez pestek, ale ze skórą pokrój w duże kawałki.
Cebulę pokrój w ósemki.
W brytfance wymieszaj dynię, cebulę, fasolę, rodzynki, pokruszoną fetę, pastę WINIARY i odrobinę oliwy lub oleju.
Wstaw brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut.
Po upieczeniu posyp danie posiekanymi ziołami.