Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mac and cheese to danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, kremowa śmietanka i drobny makaron tworzą kompozycję, którą można się zachwycić. Oto prawdziwy comfort food. Kojący, sycący, nieprzekombinowany, łatwy do przyrządzenia. Smakowita zapiekanka z kilku składników to dobry sposób na gotowanie bez marnowania. Wystarczy kilkanaście minut i talerze mogą być wypełnione pysznym makaronem z ciąąąągnącym się serem.
Przygotowując mac’n’cheese warto wykorzystać składniki, które znajdziesz w lodówce, bez konieczności udawania się na kolejne zakupy. Makaron pozostały z poprzedniego obiadu, końcówki różnych serów (niekoniecznie żółtych), dowolne warzywa, odrobina boczku lub kawałek kiełbaski… Do tego posypka z podsychającego pieczywa. I kuchnia posprzątana! Dużym plusem gotowania w ten sposób jest możliwość użycia jednego naczynia, w którym wszystko zapieczemy.
Przygotowanie mac and cheese jest banalnie proste, dzięki WINIARY Pomysł na... Sycący makaron z ciągnącym serem. To świetna propozycja na obiad dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a mają ochotę na coś smakowitego i treściwego.
WINIARY Pomysł na… mieszamy z wodą i zagotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na końcu dodajemy śmietankę oraz starty ser i podgrzewamy, aż ser się rozpuści.
Brokuły dzielimy na różyczki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Szczypiorek siekamy i część dodajemy do sosu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy boczek oraz cebulę. Smażymy, aż cebula zmięknie, a boczek się lekko zarumieni. Dodajemy brokuły i smażymy ok. 2 min.
Na patelnię wlewamy sos serowy i całość mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Czerstwe pieczywo drobno kroimy lub miksujemy w malakserze. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Sos z makaronem przelewamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch posypujemy rozdrobnionym pieczywem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 20 min. Gotowe danie podajemy posypane szczypiorkiem.