Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam i odstawiam.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę.
Pieczarki myję, kroję w plasterki i podduszam do odparowania większości płynu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Zawartość opakowań Pomysł na... wsypuję do naczynia, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam zimną wodę i roztrzepuję, aż całość się połączy.
Piersi kurczaka myję, osuszam i kroję na kawałki. Wrzucam na rozgrzany olej na patelnię i smażę kilka minut aż mięso będzie miękkie.
Na patelnię z mięsem wlewam mieszankę Pomysł na..., przykrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje zdejmuję patelnię z ognia.
Całość dokładnie mieszam, przyprawiam do smaku. Makaron z dodatkami przekładam do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem.
Wierzch dekoruję połówkami oliwek i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Naczynie z makaronem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę około 30 minut. Podaję na ciepło.