Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy podobne do lasanii stanowią świetny pretekst do tego, by w atrakcyjny sposób przemycić do rodzinnego jadłospisu więcej warzyw. Kolejną zaletą jest też ich łatwość przygotowania oraz możliwość zrobienia większej porcji, np. na dwa dni, co z pewnością docenią osoby zabiegane.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to propozycja łącząca najlepsze cechy zapiekanek i smak tradycyjnej lasagne. Jej składniki, czyli makaron, mięso mielone i podsmażoną cebulę z pomidorami, zapiekamy pod serową pierzynką. Zapiekanka ta stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale i na specjalne okazje. Doskonale nadaje się ponadto na kameralne spotkania w gronie znajomych.
Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem kulinarnym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w kostkę, zaś żółty ser ścieramy na tarce. Mielone mięso podsmażamy razem z cebulą w rondelku, doprawiamy pieprzem i solą, a później dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy całość przez chwilę. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, wlewamy pomidory z mięsem, a wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekanka (lasagne) będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia w 180 stopniach.
Danie a'la lazania najlepiej smakuje na ciepło. Można je podać jako pożywny obiad albo jako pyszną kolację.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Mięso mielone razem z cebulą podsmażamy w rondelku, doprawiamy pieprzem i solą.
Później do mięsa dodajemy pomidory krojone i chwilę razem wszystko gotujemy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, wlewamy pomidory z mięsem mielonym, na wierzch posypujemy ser żółty.
Zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Natalia