Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami to świetny pomysł na jednogarnkowy, sycący obiad. Dzięki dużej ilości węglowodanów i mięsa
zapiekanka jest bardzo sycąca i wręcz idealna na chłodnej jesienny dzień. Poza plackiem z gulaszem zapiekanka jest najlepszym gastronomicznym zwieńczeniem intensywnego dnia na narciarskim stoku.
Czy
zapiekanka pasterska długo się gotuje? Przygotujesz ją w niecałe 2 godziny, a dzięki trzymaniu się przepisu Winiary przygotowanie dania nie sprawi trudności nawet osobom nieprzyzwyczajonym do codziennego gotowania. Wystarczy garnek, świeże składniki i nieco zapału, a wyczarujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Jak przygotować zapiekankę pasterską krok po kroku? Przeczytaj przepis poniżej lub skorzystaj z instrukcji „krok po kroku”, aby upiec idealną zapiekankę dla całej rodziny.
Pierwsze, co należy zrobić, to pokrojenie warzyw. Weź jedną marchewkę i cebulę i pokrój je w kostkę. Następnie weź dwie łodygi selera naciowego i pokrój je w plasterki. Posiekaj drobno trzy ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą już posiekane, odłóż je na bok. Będziesz potrzebować je do bulionu. Czas na przygotowanie mięsa. Na gorącym oleju przyrumień ok. 800 g mięsa z mielonej szynki. Do smażącego się mięsa dodaj warzywa (bez groszku, ponieważ dodany za wcześnie rozmięknie) i smaż je razem, aż cebula nabierze miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj
Bulion Wołowy WINIARY. Wlej pomidory z puszki oraz koncentrat. Dodaj przyprawy, w tym ziele angielskie i liście laurowe. Bulion popieprz i posól. Tak przygotowany wywar duś około dwudziestu minut. Pamiętaj, aby podlewać wywar wodą, aby sos zbytnio nie odparował. Na koniec gotowania dodaj zielony groszek – to ważne, aby groszek nie rozmiękł przez zbyt wczesne dodanie.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, a gdy będą gotowe, przeciśnij je jeszcze ciepłe przez praskę Dodaj odrobinę masła. Tak powstałą ziemniaczaną masę wymieszaj w rondelku razem z podgrzanym mlekiem. Dodaj przyprawy i gałkę muszkatołową, która nada daniu autentycznego i wyjątkowego aromatu. Gdy mięso już się udusi, przełóż je do żaroodpornego naczynia – na górę ułóż ziemniaki. Z pomocą widelca możesz udekorować ziemniaczaną masę w eleganckie zawijasy. Całość powinna piec się maksymalnie pół godziny w 180 stopniach. Gdy ziemniaki się zarumienią, będzie to znak, że
zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree jest gotowa. Smacznego!