Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i białą kapustą to danie, które szczególnie polecamy wielbicielom polskiej kuchni. Ma ono w sobie coś z tradycyjnych potraw - gdzie złożony smak wydobywa się z prostych składników - ale jednocześnie wydaje się łączyć składniki bardzo od siebie różne. W tym wypadku zapiekanka ryżowa stanowi ciekawe połączenie soczewicy, kapusty i kurczaka, czyli mieszankę niezwykłą, a do tego wzbogaconą o aromat rosołu drobiowego WINIARY.
Kostki rosołu drobiowego WINIARY rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
Ryż i soczewicę ugotuj oddzielnie.
Filety pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie z cebulą.
Kapustę drobno pokrój. Marchew pokrój w plasterki, wlej bulion i gotuj przez 5 minut.
Dodaj pozostałe składniki. Dopraw pikantnie pieprzem.
Przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 25 minut.