Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.
Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.
Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.
Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.
Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.
Mięso polej połową sosu.
Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C. Całość piecz przez 20-30 minut.