Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będą już miękkie, odcedź i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Alternatywnie możesz również utłuc dokładnie ziemniaki. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, dodaj gorące mleko – w zależności od użytych ziemniaków dodaj go więcej lub mniej. Puree powinno być aksamitne, ale nie lejące. Na końcu puree dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Zawartość torebki z Pomysłem na... wymieszaj z 200 ml wody i wymieszaj z mięsem na patelni, a następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ziemniaki, robiąc łyżką żłobienie, dzięki czemu ziemniaki będą mogły się bardziej przypiec.
Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz około 30 minut, aż ziemniaki staną się przyjemnie rumiane.