Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotowane ziemniaki, kroimy w plastry a następnie kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, które uprzednio było wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
Następnie podsmażamy cebulę z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną papryki ostrej. Na warstwę ziemniaków kładziemy cebulę z boczkiem, posypujemy tartym serem.
Następnie układamy warstwę jaj ugotowanych na twardo oraz ostatnią warstwę gotowanych ziemniaków. Śmietankę mieszamy z surowym jajkiem i zalewamy zapiekankę.
Wszystko jeszcze raz posypujemy tartym serem i doprawiamy przyprawami (wg. uznania). Całość wkładamy do piekarnika na czas od 20- 25 min. Najlepsza do tego dania jest maślanka.
Sebastian