Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź ziemniaki na durszlaku.
Szpinak opłucz i osusz na ściereczce. Do garnka po ziemniakach wrzuć szpinak, przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zamieszaj szpinak. Gotuj jeszcze chwilę, aż liście zwiędną. Odcedź szpinak na sitku. Poczekaj aż trochę ostygnie.
W tym czasie na suchej patelni przesmaż boczek.
Cebulę pokrój w kosteczkę.
Por przekrój wzdłuż, a powstałe części ponownie wzdłuż. Następnie w poprzek.
Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, dodaj por i czosnek. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut, natomiast pod koniec dodaj szczypiorek.
Jaja roztrzep z kremówką, dodaj sól i pieprz.
Szpinak dokładnie odsącz, przełóż na deskę i grubo posiekaj. Do szpinaku dodaj zawartość patelni. Dodaj 1 łyżeczkę oregano i pozostałe przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
Dodaj połowę ricotty oraz wkrusz połowę fety. Wlej masę jajeczno-śmietanową i delikatnie wymieszaj. Resztę sera wymieszaj z kwaśną śmietaną.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Rozłóż plastry bekonu. Wyłóż masę szpinakowo-serową. Rozprowadź mieszankę serowo-śmietanową. Przykryj resztą ziemniaków. Posól i popieprz. Na wierzchu połóż plastry sera. Posyp go łyżeczką oregano.
Zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.